1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Стопаните в Ямболско приключват с прибирането на слънчогледа

Стопаните в Ямболско приключват с прибирането на слънчогледа

На много места стартира и предсеитбената подготовка за новата кампания

Стопаните в Ямболска област приключват с прибирането на слънчогледа. Междувременно на много места стартира дълбоката оран и предсеитбената подготовка за новата кампания.

Дълбоката оран, една от основните обработки на почвата, в средата на септември вече обхваща над 105 хиляди декара обработваеми площи в региона. Половината от тези масиви са на територията на община Елхово. В земеделската кооперация в село Ботево обработват общо 17 200 декара земя, развиват и животновъдство.

В Ботево стигнаха до сравнително добри резултати – около 450 килограма от декар среден добив в жътвата на есенниците. Кооперацията планира да засее около 8500 декара с пшеница и ечемик, останалото е за рапица, кориандър, слънчоглед, царевица и фуражни култури.

Според данните на Областна дирекция Земеделие в Ямбол предсеитбената подготовка на площите в региона обхваща 145 290 декара до момента. 65 490 декара са подготвените площи в община Тунджа, 31 хиляди декара са обработени в Община Елхово, почти толкова и в района на Болярово.

Автор: Валентин Вълчев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.