1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Страните от Източна Европа ще увеличат доставките на пшеница в ЕС и Близкия изток

Страните от Източна Европа ще увеличат доставките на пшеница в ЕС и Близкия изток

България ще помогне на Израел с пшеница

Турция е в очакване на рекордна реколта от зърно.

Според ФАО, през този сезон, Турция ще увеличи производството на пшеница и ечемик. Сред страните от Близкия изток, тя със сигурност води по производство на зърно.

Ако през 2009 г. турските фермери произведоха 20,5 милиона тона пшеница, то през текущия сезон производството ще се увеличи със 100 хиляди тона. Производството на ечемик ще се увеличи от 7,2 милиона тона на 7,5 милиона тона. За богатата реколта турските фермери благодарят на природата - наскоро паднаха достатъчно количества дъжд.

От началото на годината до юни Турция е внесла рекордните 4,48 милиона тона пшеница, тъй като областите на изток и югоизток в страната бяха сериозно засегни от суша. Заслужава да се отбележи, че сред страните от арабския свят, Турция е на второ място след Египет по население, така че въпросите за продоволствената сигурност на страната стоят достатъчно остро.

България ще помогне на Израел с пшеница.

България планира да започне износ на зърно в Израел, защото израелците не са в състояние да осигурят необходимите запаси за вътрешно потребление. Израел произвежда 10% от необходимите количества зърно за собствена консумация. Това се дължи на климатичните особености - сушите са чести явления, а дъждовете - редки. За селско стопанство Израел използва само 4,5 хиляди хектара земя. Като правило, Израел разчита на внос от САЩ, Русия и Украйна.

Решение за сътрудничество на страните в областта на селското стопанство беше взето по време на среща на представители на управленските звена на селскостопанския сектор на двете страни в Тел Авив. Между другото, по време на срещата бе отбелязан забележителен факт - Израел е „родина” на пшеницата. Тук за първи път започва да се култивира тази култура.

Южна Корея внесе 110 хиляди тона пшеница.

Две големи международни търговски къщи, Bunge Ltd. и Alfred C. Toepfer International GmbH, доставиха пшеница в Южна Корея. Всеки износител е продал по 55 хил. тона зърно. В ролята на купувач е голямото южнокорейско мелнично предприятие Major Feedmill Group.

Цената на доставката е 198,39 щатски долара за тон на базата на C&F, плюс пристанищни такси - 1,50 долара за всеки тон зърно.

Зърното, предоставено от Bunge, ще бъде доставено до 25 октомври, а Toepfer - до 5 ноември.

Италианските производители на тестени изделия са загрижени за ситуацията на зърнения пазар.

На конференцията на Международния съвет по зърното в Лондон се чу, че световните запаси от твърда пшеница (дурум) се увеличават, но няколко проблема все още ограничават развитието на този хранителен сегмент. Не е изненадващо, че те притесняват италианците, които използват твърдата пшеница в производството на прочутата италианска паста.

Според ръководителят на Италианската мелнична асоциация ITALMOPA Умберто Сакко, основният проблем днес е не особено грамотния подход към преработката на суровината. Той призовава другите големи производители на зърно да обърнат внимание на този факт, тъй като собствените обеми на реколтата от твърда пшеница не покриват вътрешни нужди за производство.

Замбия ще възобнови износа на царевица в африканските страни.

Замбия очаква да събере рекордна реколта от царевица, най-много за последните 20 години. Добивът ще бъде 2,7 милиона тона, което е 42% повече от обемите, получени през предходната година. Богата реколта от царевица ще позволи на африканската страна да поднови износа в страните на черния континент. Общо се планира да бъдат изнесени 1,1 млн. тона царевица. Кения и Судан вече са заявили интереса си. Освен това, земеделските стопани от Замбия смятат да доставят част от царевицата в южните африкански страни.

Националната хранителна агенция на Замбия обяви намерението си да закупи 300 хиляди тона царевица от новата реколта за формирането на Държавния зърнен резерв.

Фермерите вече призоваха правителството да намали данъците върху износа, за да могат максимално да намалят собствените си разходи и професията да стане по-привлекателна.

За Замбия, както и за повечето африкански държави, царевицата е не само стратегически важна зърнена култура, но и източник на национален доход. Бюджетът на Замбия се попълва от търговията с кобалт, мед и зърно.

Фермерите в Зимбабве, в очакване на слаба реколта от пшеница.

Фермерите от Зимбабве са готови да фиксират нов „рекорд”, уви, печален. През този сезон страната очаква най-бедната реколта пшеница - само 10 хиляди тона. Вина за това имат не само климатичните фактори, но и катастрофалния недостиг на финансиране и липсата на внимание от правителството към частния сектор на селското стопанство.

Междувременно, пшеницата е втората най-важна зърнена култура, след царевицата. Годишната норма на вътрешното потребление на зърнени култури в Зимбабве е 400-450 хиляди тона. За сравнение, година по-рано, местните фермери са произвели 15 хиляди тона пшеница. Тези данни са от Съюза на фермерите (CFU). Междувременно, правителството изкуствено е завишило този показател в докладите си четири пъти.

Заслужава да се отбележи, че CFU е съюз „белите” фермери, от които не са останали много. Президента Робърт Мугабе насилствено отнема земя от белите фермери и я дава на коренните жители на континента. CFU предупреждава, че в резултат на такава политика, страната ще премине изцяло на внос на пшеница. Председателят на Съюза напомня, че преди това „недоразумение” годишният обем на производството на културата е 250-300 хиляди тона.

Испания. Търговците очакват ръст на доставките на Черноморска пшеница.

В пристанищата на Испания запасите от пшеница са такива, че те ще стигнат само за следващите две седмици. Според източници на пристанището, обема на запасите в пристанище Тарагона е 60 хиляди тона, на ден се отвозват 3-4 хиляди тона пшеница. През юни в пристанището са доставени 17 хиляди тона пшеница от Великобритания. За сравнение, в края на май в пристанището са получени 60 хиляди тона зърнени култури от Великобритания, Румъния и България.

Потребителите преминават на пшеница от собствените си резерви или ечемик миналогодишната реколта.

От началото на новата пазарна година, испанците планират да купуват фуражна пшеница произведена в Украйна, Румъния и България. В началото на 2009/10 пазарна година Испания предпочете да купи евтина Черноморска пшеница. В последно време испанските търговци предпочитат зърно от Великобритания и Дания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.