1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Студът попари черешите в Кюстендилско на 100%

Студът попари черешите в Кюстендилско на 100%

Реколтата е унищожена

Студът унищожи реколтата от овошки в Кюстендилско напълно. След сланата и минусовите температури в края на миналата седмица плодовете и цветовете на дърветата са унищожени, а прогнозата е за нулева стопанска година.

Преди дни ви разказахме за плантациите в Кюстендилско, където половината от черешовата реколта е измръзнала. Надежда за стопаните остана съхраненият плод по клоните да продължи да се развива, а с това да върнат вложените средства. Сланата в края на миналата седмица, обаче попари надеждите им. Даваме пример с една черешова градина – тя се простира на 70 дка, след последния мраз са останали само листата, всички плодове са попарени.

За Ивайло Борисов и останалите фермери в Кюстендилско това ще бъде най-лошата земеделска година. Плодовете в овощната му плантация са унищожени на 100%. Земеделецът споделя, че е направил всичко, за да спаси от измръзване черешите и  ябълките. Инертни материали е горил цяла нощ, за да прогони студа.

 Остана ли нещо от черешите, макар и мъничко? Няма нищо, независимо от кой етап от развитието са , независимо дали са развити и оголени или все още има цветове по тях няма нищо, дори и за компот няма да има.  400 гуми съм запалил, ако дойдат ще ми напишат един акт ферман може да ми напишат, но за съжаление не помогна. В три часа започна да става студено и започна да има скреж по горите, защото те бяха влажни и при тех първо започна да се усеща и до 6 часа нещата изглеждаха добре по плодовете. В шест и половина плодовете започнаха да се сбръчкват, всъщност огъня горя от 3 до девет без двайсет, докато изпече хубаво слънцето, но не помогна за съжаление“, разказа Ивайло Борисов, овощар от с. Невестино.

Застрахователните компании в България отказват да сключват договори за рискови реколти. Това изправя фермерите в Кюстендилско пред проблем, тъй като няма да могат да върнат парите си. Погледът им е към държавата, от където се надяват да получат подкрепа.

Автор: Снежана Любенова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.