1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Субсидиите за биологично земеделие и животновъдство ще бъдат увеличени от следващия програмен период

Субсидиите за биологично земеделие и животновъдство ще бъдат увеличени от следващия програмен период

Румен Порожанов коментира горещата тема с биопроизводителите от последните седмици

Субсидиите за биологично земеделие и животновъдство ще бъдат увеличени от следващия програмен период. Това коментира пред журналисти агроминистърът Румен Порожанов по време на посещение на биологични оранжерии в с. Звъничево. Министърът бе категоричен, че дебатът за сближаване на директните плащания остава на дневен ред до приемането на многогодишната финансова рамка на Евросъюза.

По време на обиколката в страната земеделският министър Порожанов беше придружен от колегите му на високо ниво - еврокомисарят Фил Хоган, министрите на земеделието на страните-членки и представители на европейските институции. Визитата бе в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Българският министър коментира горещата тема с биопроизводителите от последните седмици.

В изпълнението на мярка 11 има много особености, подчерта министърът. Той даде пример, че ако един биопроизводител обработва 100 дка може да редува различни култури, които носят различни субсидии.

Относно другите мерки има неизпълнени индикатори, казва министърът като очакванията му са биологичното производство да бъде приоритет в новия програмен период. По въпроса за розопроизводителите министърът потвърди предстояща работа по нов закон.

По думите на министъра този закон се прави с цел запазване качеството и името на българското розово масло, като очакванията са през есента да бъде приет.

Автор: Петя Петкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.