1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Сушата през 2013-та в САЩ може да се окаже по-жестока от тази през 2012 г.

Сушата през 2013-та в САЩ може да се окаже по-жестока от тази през 2012 г.

Според данни на американската Национална океанска и атмосферна администрация (NOAA) най-лошото предстои

Историческата суша от 2011 и 2012 г. унищожи милиони дървета, принуди фермери да колят животните по-рано, забави шлепове по реките. Но 2013-та може да се окаже още по-страшна. Според данни на американската Национална океанска и атмосферна администрация (NOAA) най-лошото предстои.

Миналата година донесе най-горещата година, откакто се водят регистри на температурите от преди повече от век,“ казва Сюзан Голденберг от службата пред изданието Guardian. „Но дори и обилните снеговалежи, които видяхме в някои части на страната, не са достатъчни за презареждане на почвата.“

„Близо 80% от земеделските земи са страдали от през 2012 г., над 2000 окръга обявиха бедствено положение. До септември 2012 г., 50 на сто от прибраните посеви бяха в лошо или много лошо състояние. Слаба реколта от миналата година се очаква да повиши цените на храните с до 4% през 2013 г., по-специално продуктите като говеждо месо, защото фермерите страдаха от липса на достатъчно фуражи за едър рогат добитък и въобще годно хранене за животните. Като цяло сушата през 2012 г. струва на САЩ около $150 млрд. преки щети и около 0,5 до 1% спад в брутния вътрешен продукт.“

NOAA се надява, че тяхната прогноза ще насърчи земеделските производители да направят корекции в използването на водата и техниките за отглеждане. Боб Йънг, главен икономист на Федерацията на американските фермери, казва, че макар тези анализи да могат да повлияят на решенията на някои фермери, то повечето земеделски производители най-вероятно няма да обърнат внимание на научните открития, пише greentech.bg.

„Всеки си гледа собственото пространство. Някои може да решат да гледат повече соя, отколкото царевица, защото тя е по-издръжлива на суша, но като цяло не мисля, че много ще се променят нещата“.

Според анализатори, правителствените помощи и застраховките от застрахователните компании водят до това, че фермерите имат по-малък стимул да се вслушат в прогнозите на учените.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.