1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Светла Бъчварова предлага да се създаде агенция, която да гарантира земеползването

Светла Бъчварова предлага да се създаде агенция, която да гарантира земеползването

Снимка:

Необходимо е инвестициите в земя да не са застрашени за времето на изпълнението на проектите

Да се създаде агенция за земята, която да гарантира земеползването, така че инвестициите в нея да не са застрашени за времето на изпълнението на проектите. Това предлага Светла Бъчварова, която беше заместник-министър на земеделието при управлението на тройната коалиция.

Който отглежда животни или пък трайни насаждения трябва да има сигурност за ползването на земята, обясни Бъчварова.

Според нея сериозен акцент в земеделската програма на следващото правителство трябва да бъде подпомагането на животновъдство, зеленчукопроизводство и овощарство. Тези сектори имат проблем с пазара, със събестойността на продукцията, с доходите на хората, а през последните години делът на тези производства рязко спадна. Според Бъчварова субсиидите трябва да са до размера на тези, които получават стопаните в другите страни членки.

Да се обърнем към традиционните отрасли и малките и средни стопанства. Досега не бяха подпомагани под никаква форма и функционираха в рамките на своето семейно потребление, посочи тя.

По думите й следващият земеделски министър трябва да се ангажира с осигуряване на пазари на производителите. Към момента няма пазари на производителите, а тържища, където достъпът за тях е почти невъзможен, обясни тя.

На въпрос каква ще е съдбата на тютюнопроизводството, Бъчварова каза, че това е "важен и определящ отрасъл", но формата на подпомагане през последните 3 години е довела до рязък спад. До 2009 г. годишно са се произвеждали 42-43 хил. тона, а през миналата година произведеното количество е спаднало до 23 хил. тона. "Тук трябва предвидимост, която да казва поне в перспектива от 5 години напред как ще бъде подпомагано, така че да се запази производството и качеството", смята Бъчварова.

От думите й се разбра, че подкрепя изискването в производството на млечни продукти у нас да се използва основно мляко, а не заместители, защото това гарантира качеството на крайния продукт от една страна и от друга – подпомага животновъдството.

Бъчварова подкрепя производителите на пилешко месо, които оспорват в съда наредбата на земеделското министерство, а изпратиха жалба и до Брюксел, за изискванията за съдържание на вода в прясното месо. Според нея трябва изискванията да важат и за вносните продукти, които по думите й в момента не са контролирани по тази наредба.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.