1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Светла Бъчварова: Законът за ветеринарномедицинската дейност е лобистки

Светла Бъчварова: Законът за ветеринарномедицинската дейност е лобистки

Снимка:

Контактна група от експерти и частни ветеринарни лекари ще обмисли как да бъде редактиран

Законът за ветеринарномедицинската дейност трябва спешно да се промени. Следващата седмица контактна група от експерти и частни ветеринарни лекари ще обмисли как да бъде редактиран, така че да е в полза както на фермерите, така и на ветеринарите. Това съобщи в Пловдив проф. Светла Бъчварова, председател на Комисията по земеделие и гори, цитирана от agroplovdiv.bg. Според нея законът е бил направен като бомба със закъснител.

Частните ветеринари нямат подписани договори нито с фермери, нито с Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) именно заради новия закон, който бе гласуван на 24 януари т.г. Причината е, че все още не е одобрена тарифата за техните дейности. Тя е изготвена още през март, но досега е връщана два пъти за дообработка.

За първи път средствата по ветеринарномедицинските услуги ще бъдат изплащани от ДФ “Земеделие”. Там обаче са предвидени 10 милиона лева, които са 4 пъти по-малко от плащаните както през 2012-а, така и през 2011 година.

Според Светла Бъчварова законът е лобистки и затруднява дейността на животновъдите. Те и без друго имат сериозни проблеми, тъй като голяма част от фермите е възможно да бъдат закрити след 2013 година. 33 000 малки стопанства не са изпълнили европейските критерии за хигиена и механизация, съобщи тези дни и министър Димитър Греков, който уточни, че общият брой на фермите в страната е 80 000.

В момента 500 държавни ветеринари от БАБХ изпълняват програмите за профилактика на животните, а това е извън характеристиката на техните задължения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.