1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Светлана Боянова: Промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи целят уедряване на земеделските масиви

Светлана Боянова: Промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи целят уедряване на земеделските масиви

Снимка:

Споразумението ще влезе в сила единствено и само ако собствениците и арендоползвателите се договорят помежду си

Споразумението ще влезе в сила единствено и само ако собствениците на земеделска земя и арендоползвателите се договорят помежду си. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова в предаването „Денят започва” на БНТ по повод промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които предвиждат служебно преразпределяне на частните необработваеми земи на арендаторите.

По думите на Боянова, смисълът на тези промени е общините да осъвременят информацията за земеделската собственост и за това кой реално обработва земеделската земя. Тя нарече липсата на такава информация „бяло петно”.

Заместник-министърът определи тези мерки като защита на собствениците и уедряване на земеделските масиви. Тя допълни, че по този начин също така се намаляват административните процедури по член 34 – Неправомерно ползване на земеделска земя, като по този начин се предотвратяват и потенциални съдебни производства.

Собствениците на земеделски земи, които нямат сключени договори за аренда трябва до 31 юли да подадат заявление дали искат да ги обработват. В противен случай тези терените ще се преразпределят между големите арендоползватели.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.