1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Световната банка - против ограниченията за износа на зърно

Световната банка - против ограниченията за износа на зърно

Цените на зърното рязко се повишиха след като стана известно въвеждането на забраната на Русия

Световната банка призова правителствата на различни страни да се въздържат от действия, които биха могли да доведат до нова криза с храните, като например ограничаването износа на зърно. Това стана след като руското правителство обяви удължаването на забраната за износ и през 2011 г., предаде Agrosaveti.com.

Според управляващия директор на Световната банка Нгози Оконджо-Ивеала, рязкото увеличаване на цените на зърнените култури, което започна миналата седмица, не означава начало на кризата. В същото време тя посочи, че увеличаването на ценовата нестабилност има отрицателно въздействие върху бедните страни. В случай на влошаване на ситуацията може да се активира специалния продоволствен фонд.

Фондът е създаден по време на продоволствената криза през 2008 г. за подпомагане на развиващите се страни. Към днешна дата неговият бюджет е около 800 милиона долара. През 2008 г., той подпомогна развиващите се страни с около 1,2 млрд. долара.

Цените на зърното рязко се повишиха след като стана известно въвеждането на забраната на Русия относно износа на някои зърнени култури. Забраната беше въведена поради голямата суша, довела до значително влошаване на перспективите за реколтата в Черноморския регион. Освен това, имаше опасения за отрицателното въздействие на сушата и на реколтата в Западна Австралия.

В Украйна зърното се отвозва със закъснение, поради въвеждането на нова система за митнически контрол. Неблагоприятните метеорологични условия могат да доведат до загуби на реколтата и намаляване на потенциала за износ.
Световната банка следи ситуацията в бедните страни, тъй като е узнала за отмяната на някои договори за доставка на пшеница в Бангладеш и това, че изпълнението на отделни сделки за доставка на пшеница в Египет са под заплаха.

Положението се усложнява от наводненията в Индия, Пакистан и Китай.
Нгози Оконджо-Ивеала изрази надежда, че страните, в които ще има добра реколта от зърно, като САЩ, ще могат да компенсират спада в производството в Русия. За стабилизиране на положението ще допринесе и наличието на големи запаси, за разлика от 2008 г., когато големите загуби на реколтата в света доведоха до покачване на цената на зърното до рекордни нива.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.