Световната банка ще предостави на МЗХ стратегия за напояване

Чуждите експерти ще разработят цялостен анализ за състоянието на напоителните системи и водния ресурс у нас

Световната банка ще предостави на МЗХ стратегия за напояване, която ще бъде финансирана със средства по мярката „Техническа помощ” на Програмата за селските райони на ЕС. Това е записано в проекта на споразумение между министерството и  Международната банка за възстановяване и развитие, който предстои да бъде приет от Министерския съвет, съобщиха от министерството.

По договора чуждите експерти ще разработят цялостен анализ за състоянието на напоителните системи и водния ресурс в страната, въз основа на който ще предложат варианти за управление. Целта е бързо да бъде възстановена разрушената мрежа, а фермерите да бъдат улеснени в достъпа до съоръжения за напояване. Консултантската дейност се подпомага по линия на европейските програми, затова и финансирането ще стане със средства от програмата за селските райони, съобщават от агроминистерството.

За изработването на стратегията ще са необходими между 1,5 и 2 млн. лв., според предварителни изчисления. По техническата помощ на ПРСР бюджетът почти не е усвоен, затова министерството не очаква допълнителни разходи, пише agrozona.bg.

С нея ще бъдат предложени и варианти за бъдещо подпомагане на инвестиционни проекти от областта на хидромелиорациите. Експертната техническа помощ включва още предложения за законови промени, които да насърчават инвестициите в съоръжения за напояване, отводняване и за предотвратяване на последиците от климатичните промени, се посочва в доклада към споразумението.

След като споразумението бъде одобрено, ще стане основа за бъдещи преговори със Световната банка.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.