1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Световни производители на тютюневи изделия идват на посещение у нас

Световни производители на тютюневи изделия идват на посещение у нас

Над 70% от родната продукция е предназначена за експорт

Световни гиганти в цигаропроизводството идват на посещение у нас между 8 и 12 юли по покана на НАТ-2010. Те ще бъдат запознати на терен с получаването на суровината, както и с изпълнението на пилотни за сектора проекти. Целта е по-доброто изкупуване на тютюн в условията на конкурентна за бранша среда на европейските пазари.

Представителите на компаниите, производители на цигари, ще посетят тютюневи полета в региона на Благоевград, за да добият представа за трудоемката страна на земеделската дейност. Програмата на посещението включва и среща с екипа на земеделския министър Десислава Танева. 

Браншови организации в областта на ориенталските сортове тютюни от страни като Македония, България, Турция и Азербайджан са провели среща в турския град Самсун. На форума е била представена информация за развитието на сектора по отношение на разсадени площи и обем на получената суровина през 2017-та и 2018 г., както и за размера на заетите в сектора.


В световен мащаб индустрията използва около 115-120 000 т ориенталски тютюн. По думите на Цветан Филев, усилията на родните производители трябва да бъдат насочени към екстра качество на суровината в отговор на изключително силната конкуренция от съседни на страната ни държави. Над 70% от родната продукция е предназначена за експорт. За сравнение председателят на Нат-2010 даде пример как са уредени отношенията между производителя и държавата, когато комуникацията с търговския оператор е затруднена.


В Турция държавата не забранява на тютюнопроизводителите да предлагат директно на пазара нарязана суровина. Македония и Турция не са страни членки на ЕС и в тях не се спазват регламенти и директиви, които ограничават производството и тютюнопушенето в европейските страни. Именно поради това браншовите организации в Гърция и България трябва имат важна роля за намирането на по-широки пазари и достойно заплащане.

Повече подробности очаквайте в новините на АгроТВ

Автор: Цветелина Влайкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.