1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Световният пазар на зърно остава нестабилен

Световният пазар на зърно остава нестабилен

Реколтата от пшеница в Русия ще бъде с почти една трета по-малко от предвиденото през пролетта

Никой не се съмнява, че тази година реколтата от пшеница в Русия ще бъде с почти една трета по-малко от предвиденото през пролетта. В сравнение с миналата година загубите са още по-големи - почти 40%, предаде Agrosaveti.com. Експортният потенциал на Русия за сезон 2010-2011 на практика е изчерпан целия. Статистика на Министерството на земеделието на САЩ показва, че през този сезон Русия трябва изнесе 3 милиона тона пшеница. По предварителни данни от началото на сезона до средата на август на външните пазари са изнесени около 2,8 млн. тона пшеница. Така че, може да се каже, че руския износ на пшеница вече се е състоял.

В един от коментарите миналата седмица предположиха, че заради сушата площите със зимна пшеница в Русия, третият доставчик на хляб на световния пазар след САЩ и Канада, могат да намалеят тази година най-малко с 20%. Първи вицепремиерът на Русия наскоро намекна, че през пролетта към обичайната сеитба трябва са се досеят още 6 милиона хектара, за да се компенсира загубата на зимна пшеница, съставляваща през последните няколко години около 18,5 милиона хектара. А това е повече от 32%. Министерството на земеделието на Русия прогнозира, че в най-лошия случай през есента ще бъдат засети около 12 млн. хектара. Борсовите играчи в Чикаго смятат, че руските посеви с зимна пшеница могат да се намалят с до 50%! Тогава през пролетта, ще трябва да се дозасяват 9 милиона хектара, т.е. наполовина повече от очакваното от правителството на Русия. С други думи, рисковете при всички случаи нарастват, тъй като от пролетно-летните капризи на природата, ще зависи голяма част от обема на реколтата. Също така ще е необходимо повече от обичайното напрежение на инвестиционните и финансови ресурси. Всичко това, на теория, трябва да поддържа необходимото ниво на текущата реколта, за да има у местните производители заинтересованост. В противен случай, с презасяването на зърното може да не се бърза.

Глобалната ситуация може да бъде усложнена от факта, че реколтата на зимна пшеница в САЩ може да се окаже по-малка от прогнозираното, поради потенциално топлите зими в южните щати. Не трябва да се забравят и природните катаклизми в Югоизточна Азия (наводненията в Пакистан).

Световното търсене на пшеница е изпълнено с няколко клопки. Факт е тенденцията на търсенето на пшеница да се увеличава. През последните три години, летните оценки на американските агроспециалисти относно глобалното затопляне се оказваха по-ниски от реалността. Ето защо, големите инвеститори имат основание да смятат, че след няколко месеца данните на Министерството на земеделието на САЩ може да се увеличат, което ще доведе до още по-голям спад на временните сезонни баланси на стоки на земята. Както е известно, прогнозите за запасите от пшеница в света към 1-ви юни 2011 год. (когато редовно започва сезона) са сведени до 174,76 милиона тона. В сравнение с прогнозата през май, горепосочените резерви трябва да се увеличават до рекордните 198,09 милиона тона. В този контекст, световния пазар може да бъде дестабилизиран, както от страна на предлагането, така и от страна на търсенето. По-точно, това вече се е случило в действителност. Ситуацията на световния пазар на зърно, става по-нестабилна, тъй като времето на рекордните добиви на зърно в действителност вече е отминало.

Експертите в Barclays Capital смятат, че максималните стойности на котировките на Чикагската борса все още не са постигнати, и след естествения за пазара консолидационно-коригиращ период са възможни нови движения на цените на пшеницата.

В Чикаго говорят, че резкия скок в продажбите за износ на пшеница от САЩ в последно време, може да бъде свързан (заедно с други фактори, разбира се) с руските покупки. В действителност, Канада не се поколеба да купи миналата седмица от Америка 275 хиляди тона пшеница. Защо не можа да стори това Русия или агенти на руските резиденти, дори срещу замяна?

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.