1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Световното потребление на рапица през новата стопанска година ще бъде значително по-голямо от реколтата

Световното потребление на рапица през новата стопанска година ще бъде значително по-голямо от реколтата

Това ще доведе до спад на запасите, прогнозират експерти

Световното потребление на рапица през новата стопанска година ще бъде значително по-голямо от реколтата. Това ще доведе до спад на запасите, прогнозират експертите от земеделското министерство на Съединените щати.

Предвижданията за глобалната реколта са за 68 милиона тона, или с 3,5 процента по-малко от предишната стопанска година. Въпреки че отделни държави като Австралия и Индия ще приберат по-големи количества, това няма да компенсира с 10 на сто по-малките реколти в Китай и Европейския съюз.

Тъй като потреблението на рапично масло и през следващата година ще остане на същото ниво, крайните запаси от суровината ще бъдат доста по-малки от 2015/16г. Според експерти, производството на маслодайната култура ще падне с около 3 процента. По предварителни данни потреблението ще достигне 69 милиона тона. Така запасите ще намалеят с 15 процента до 5,5 милиона тона. Това количество не би стигнало дори за един месец, изчисляват експертите във Вашингтон. Като резултат от тази прогноза те очакват изкупните цени да останат много атрактивни.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.