1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Свиневъдството се преструктурира към преработвателни предприятия

Свиневъдството се преструктурира към преработвателни предприятия

Снимка:

63% от суровините, които се използват са внос

Свиневъдния сектор у нас продължава да се преструктурира главно в корпоративни предприятия, процес подтикнат от повишеното търсене на месни суб-продукти и деликатеси, казват от Центъра за аграрно развитие. Все още обаче се запазва относително високият дял на вносните свински меса използвани в месопреработвателния сектор. 

През 2016 година около 63% от суровините, които използват месопреработвателните предприятия са внос от чужбина, главно нискокачествени продукти от Дания, Холандия и Германия. Общата сума на вносните месни суровини и продукти възлиза на малко над 508 млн.лв, което в сравнение с обемът от близо 720 млн.лв. за 2015-а година е сериозно намаление.

Тенденцията за инвестиции в собствени животновъдни стопанства се потвърждава от увеличението за поредна година на броя на отглежданите свине в стопанствата. През 2016 година отглежданите свине у нас наброяват малко над 610 000 глави, при близо 602 000 година по-рано, когато пък бе отчетен ръст от 8,5% спрямо предходната година.

Според официалната статистика за свиневъдството у нас, броят на регистрираните заклани прасета през кланниците към края на 2016 година се увеличава с 3,7% спрямо същия период на миналата година. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.