1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Търсенето на зърно от новата реколта нараства

Търсенето на зърно от новата реколта нараства

Снимка:

Най-много хлебна пшеница търсят мелничарите

Търсенето на зърно от новата реколта нараства заради по-ниските добиви на хлебната пшеница тази година. Зърнопроизводителите обаче логично чакат предложенията на купувачите за по-високи цени за прибраното зърно, предаде Агенция "Фокус". Това обясни председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.
Най-много хлебна пшеница търсят мелничарите, които правят анализи за пазара в различните райони на страната.

В момента фуражната пшеница се търси на цени от 25-26 ст. за кг без ДДС, а за хлебната пшеница се предлагат 30-31 ст. за кг. Очакванията са, че повечето зърнопроизводители ще се въздържат от сключването на сделки доколкото могат, обясни Христов и допълни, че всеки сам ще преценява кога да продава. Поради нужда от финансови средства някои от зърнопроизводителите вече са продали 20-30 % от новата си продукция.

Между 80 и 110 лв. са средно разходите за отглеждането на един декар с пшеница за новата реколта, като размерът зависи от региона, от начина на торене, от размера на рентата и др. При среден добив от 300 кг на дка за фуражната пшеница и цени от 20-26 ст. на кг, се получава недостатъчна печалба от около 80 лв. на декар. Така на практика само европейските субсидии по линия на директните плащания и националните доплащания ще помогнат на зърнопроизводителите да не са на загуба, обясни Христов.

В Добруджа обаче се очаква добивът да е около 450 кг от дка, което е доста по-оптимистично и ще гарантира печалба от около 120 лв. от дка. „Там вероятно ще се реализира печалба от порядъка на 15-20 лв., но пък наемите са по-високи”, каза Христов.

От Софийската стокова борса посочиха, че в момента е силно само търсенето, но не и предлагането на пшеница. От юни насам почти не е сключвана сделка. За периода 21 – 23 юли хлебната пшеница се е търсила на 190 – 200 лв. за тон без ДДС.

Цените на пшеницата на международните пазари се покачват. В края на миналата седмица в Чикаго цената е била 230 долара за тон и тази седмица също се покачва. В началото на август миналата година пшеницата в Чикаго се е търгувала за 194 долара на тон, като покачването на цените е следствие природните условия – основно засушаването, обясниха от борсата.

В България няма традиции зърното да се продава чрез борсата. „Пазарът е чрез физическия контакт, а не чрез борсата”, обясни Радослав Христов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.