1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тазгодишната кампания по прибирането на розовия цвят в Казанлъшко ще закъснее

Тазгодишната кампания по прибирането на розовия цвят в Казанлъшко ще закъснее

Все още е трудно да се прогнозира изкупната цена за килограм розов цвят

Тазгодишната кампания по прибирането на розовия цвят в Казанлъшко ще закъснее, съобщиха розопроизводители. Очакванията са първите розоберачи да влязат в розовите градини едва след 20-ти май. Други години това се случва със седмица по-рано. Основна причина за закъснението е в лошото време през април и в началото на май, както и дъждовете, съобщава Дарик радио.

Все още е трудно да се прогнозира изкупната цена за килограм розов цвят, заради неясната прогноза за реколта, затова на етапа няма определена цена.

За килограм набран розов цвят берачите ще получават по 50 стотинки. Ангажиментите им ще се оформят и със съответните договори. До 13-ти май продължава кампанията в Казанлъшко по набирането на работници за розобер. Очакванията са, че няма да има дефицит на работна ръка, заради големия брой безработни и възможността да се изкарат допълнително доходи за работещите. От години желаещите да берат рози използват и личните си отпуски от фирмите, в които работят.

Труден ще е пазарът на рози и розово масло и тази година, е прогнозата на запознати в бранша. Цената на розовото масло на световния пазар в монета е като миналата година- 3600 евро за килограм, но има сериозен натиск тя да се понижи още. Само допреди две-три години цената бе 4 000- 4200 евро за килограм.
По традиция първи в градините в страната започват розобера в Пловдивско. Там вече е обявена цена за розоберачи от 40 до 50 стотинки .

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.