1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тазгодишната зърнена реколта е с 6,8% по-малка

Тазгодишната зърнена реколта е с 6,8% по-малка

По-положителна е ситуацията за маслодайните и протеиновите култури

Тазгодишната реколта от зърнени култури в Европейския съюз ще достигне 269 милиона тона, с което остава с близо 7% под миналогодишната. Това показват данните на Копа и Коджека, представени в Брюксел.
 
За разлика от зърнените култури, при маслодайните се очаква ръст от 7 на сто до почти 32 милиона тона. Ръст от 5% до четири милиона тона ще има и при протеиновите култури.
 
Основната причина за намалението при зърното е сушата, отразила се най-вече на посевите от царевицата. Според данните на Копа и Коджека количеството, въпреки непроменените площи, ще се свие с 20 на сто до 55 милиона тона, а при твърдата пшеница ще има спад с малко над 7% до 7 и половина милиона тона. От меката пшеница стопаните в Европейския съюз ще приберат близо 126 милиона тона, или с два процента и половина по-малко, отколкото през 2021 година. При ечемика няма да има съществена промяна и от него се прогнозират 51 милиона тона. Зърнената реколта остава в рамките на средното за последните пет години.
 
По-положителна е ситуацията за маслодайните и протеиновите култури, които през 2022-а ще отчетат плюс 5 на сто в сравнение с предишните 5 години. Благодарение на по-големите площи и добрите добиви, от рапицата се очакват 19 и половина милиона тона, докато при слънчогледа има спад със 7 на сто до над 9 и половина милиона тона. Производството на соя остава стабилно, най-вече заради увеличените с над 17 на сто площи. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.