1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тази година животновъдите ще получат 25% повече единична субсидия

Тази година животновъдите ще получат 25% повече единична субсидия

Снимка:

Това заяви министър Найденов по време на Консултативния съвет по животновъдство

От 15 октомври 2012 г. до месец януари 2013 г. за сектор „Животновъдство” ще бъдат изплатени средства в размер на 138 млн. лева, които са с 27 млн. лева повече в сравнение с 2011 г. Тази година животновъдите ще получат 25% повече единична субсидия от миналата. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на Консултативния съвет по животновъдство в Министерство на земеделието и храните.

Той допълни, че на животновъдите ще бъдат отпуснати кредити в размер на 10 млн. лева във връзка с тежкото положение в сектора поради неблагоприятните климатични условия. Предстои средствата да бъдат приети от Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие”. Предстои на следващото заседание на фонда да се вземе решение и за разсрочването на предоставените на сектор „Животновъдство” краткосрочни кредити за срок от една година. Условията за разсрочване на кредитите са стопаните да възстановят дължимата лихва преди подаване на заявлението за разсрочване.

От страна на бранша бе повдигнат въпросът за процедурата за нотификация на държавна помощ за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към отглеждането на свине. Министър Найденов информира, че се очаква от Европейската комисия да излезе окончателно решение относно одобрението на помощта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.