1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тази седмица в Агрофорум: Емоционални щрихи от българския подиум на хранителната индустрия

Тази седмица в Агрофорум: Емоционални щрихи от българския подиум на хранителната индустрия

И още: Там където човешки крак трудно достига - на 1000 м надморска височина, как достига суровата дървесина до нашия бит

Над 450 компании представиха пред гости и посетители тенденциите и развитието на хранителната индустрия у нас и по света. Най-големият форум, емблема на леката промишленост привлече над 22 хиляди посетители в столицата.

Огромен дял в сивия сектор имат фирмите за производство и пакетиране на хляб, сладкарски и тестени изделия, адитиви. Противно на пазарната логика те се развиват. Това заяви Мариана Кукушева, председател на браншовия съюз по време на една от големите изложби на хранителната индустрия у нас.

Не е тайна за никого, че месопреработвателната индустрия у нас е изправена пред редица предизвикателства – високата конкуренция, предимно от Европа, липсата на пазари и борба с фирмите в сивия сектор. Как браншът ще се стабилизира.

Халва от ядки и ленено семе е предложението в надпреварата за Златен медал сред производителите на иновативни храни. Българският бизнес става все по-изобретателен по пътя за борба за завладяване на нови пазари.

Презентация на тема Шоколад и вино ни отвежда по тайнствените стъпки на шоколадовото изкушение и любимата напитка и посвещаването на аудиторията в тайнството на тяхното съчетаване.

Обичам тези животни – тези думи на Стоян Илинов от село Славовица обобщават житейския избор на младия фермер да отглежда стадо от 130 вакли маришки овце и 20 овчарски кучета. Музикант по образование и професия, но животновъд по призвание. Ето неговата история.

Каквито и да са причините за това един човек да се захване с животновъдство, едно е сигурно - трябва да обичаш животните. Грижите за тях са ежедневие, не са малко и проблемите. Каква е тук ролята на държавата и помага ли тя или по-скоро пречи? Как го усещат фермерите ще проверим сега, гостувайки в една кравеферма в плевенското село Милковица.

Кой е идеалният вид дърва за студената зима? Как се добиват те и ще поскъпнат ли. Отговорите ще потърсим високо в планината.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.