1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тази седмица в АГРОФОРУМ: Нови хибриди царевица и слънчоглед за предстоящата пролетна кампания

Тази седмица в АГРОФОРУМ: Нови хибриди царевица и слънчоглед за предстоящата пролетна кампания

И още: Как се прави традиционното за Родопите сирене брънза

В началото на предаването се фокусираме върху една интересна протеинова култура – нахута. Все повече земеделски стопани у нас се насочват към нея. Това е третата най-популярна бобова култура след фасула и соята. В добруджанското село Полк. Минково предстои през февруари да засеят първите площи с атрактивното растение.

Борба за живот, екстремно изживяване или добре премерена амбиция е животновъдството. Трудно е да се намери обяснение. Нещата се преплитат, а отговорът вероятно е някъде в бъдещето. Така твърди Галина Мирчева, закотвила своя кораб на около трийсетина минути от Плевен.

Отправяме се към Родопите, за да научим как се прави традиционното за региона сирене брънза. В местността Иничево край Девин гостуваме във фермата на Марияна и Рашко Кехайови - поредното поколение, което съхранява оригиналната рецепта и до днес.

Стремежът към иновации води до създаването на все по-нови хибриди царевица и слънчоглед. Фермери от Добричка и Варненска област се запознаха с последните постижения на американската селекция. Ето как чрез новата генетика те могат да увеличат добивите си и да намалят риска от природните аномалии.

Познатият и непознат зеолит. Минералът, който лекува. Наречен е феномен заради чудните му свойства. В България се намират едни от най-богатите му находища.

Опасност – афлатоксини. Какво представляват те и доколко вредни са за здравето на хората, ще ни разкажат специалистите.

Програма на националното ТВ предаване за селско стопанство "АГРОФОРУМ"

Видео анонс на предаването за периода 07.01. - 14.01.2017

Вижте повече информация за предаването на www.agroforum.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.