1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тази седмица в АГРОФОРУМ: Откъде идва магията на уникалните чипровски килими

Тази седмица в АГРОФОРУМ: Откъде идва магията на уникалните чипровски килими

И още: В Института по овощарство – най-богатата колекция у нас от над 1500 сортообразци от 15 овощни вида

През тази пролет много зърнопроизводители избраха да засеят високоолеинови и Clearfield слънчогледови хибриди, разработка на френски селекционери. Какви са очакванията към тези иновации в генетиката – вижте от нашия репортаж, в който ще ви покажем сеитба в Старозагорско и Ямболско. 

Институтът по овощарство в Пловдив е един от най-старите в България. И независимо от трудностите, които изпитва науката у нас, това място е интересно не само за родните овощари, но и за хора извън пределите на страната ни, които искат да създадат градини с трайни насаждения. 

Партньорство в името на успешното земеделско производство – това безспорно е една добра работеща идея, която е водеща за фирмите, предлагащи ПРЗ. Благодарение на нея родните фермери ще могат да защитят културите си през този стопански сезон с едни от най-иновативните и ефикасни продукти.

Тъкането на чипровските килими е третият български елемент, вписан в Световната листа, след Бистришките баби и Нестинарството. И до днес тъкачките работят все още на вертикален стан, което се приема като древна форма на тъкачната техника. А килимарството в Чипровци е поминък за много семейства.

Направата на чипровските килими е деликатна работа. Освен умението на тъкачите е необходима и специална вълна. Отглеждането на застрашената порода Реплянска овца осигурява ценната суровина. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.