1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тази седмица в Агрофорум: Пловдив събра агробизнеса, преработвателната индустрия и науката

Тази седмица в Агрофорум: Пловдив събра агробизнеса, преработвателната индустрия и науката

И още: Пролетни грижи за есенните култури

Пловдив  беше домакин на традиционни и утвърдени изложения за земеделие, преработвателна индустрия, вино, храни, напитки. Мегафорумът е арена за представяне на нови продукти, технологии и иновации, среща на бизнеса с науката и земеделските стопани, обмяна на ценен опит и идеи за развитие.

От това каква технология ще изберем за защита на посевите, ще зависи до висока степен добрия добив. На семинар в Пловдив, на който присъстваха близо 300 земеделски производители, бяха представени нови продукти и технологии за опазване на основните агрокултури.

Хибриди слънчоглед, устойчиви на всички раси мана и синя китка, са новото предложение на селекционерите за сезон 2018. На семинар в Горна Митрополия бяха представени още високодобивни хибриди царевица и семена за зеленчукови култури.

Време е за пролетните грижи за есенниците. Нетипичната зима постави и фермерите, и културите пред специфични предизвикателства. Едно добро решение в такава ситуация е листното хранене, което носи на растенията редица предимства.

Каквито и сортове и хибриди да изберем, на каквито и почви да ги отглеждаме, адекватната растителна защита си остава основна наша грижа в усилията ни за добри резултати в края на стопанската година. Ето какво съветват специалистите.

През месец март тази година се очаква да стартира Кампанията по Директните плащания 2018. Новостите и промените в нормативните изисквания бяха представени на тазгодишната среща на земеделските производители в България от експерти на Министерството на земеделието, храните и горите.

През месец април тази година ще бъде отворена една от най-чаканите подмерки от ПРСР - 6.4.1. – „Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности.“ Последният прием по нея беше през 2013-та, но дългото забавяне ще бъде компенсирано сега с по-голям срок за прием на заявленията от 3 месеца.

Ще ви срещнем с най-елитните жребци, част от генофонда на страната ни. Те са притежание на Националната асоциация по коневъдство.

Всяка година сертифицираните биолозя в България се увеличават. Тази тенденция следва и Албена Симеонова – дългогодишен биопроизводител и лозар. Стопанката спази традицията и на тазгодишния Трифон Зарезан – заедно с приятели заряза лозите и ги поля с вино.

Видео анонс на предаването...

Повече информация за Агрофорум...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.