1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тютюнопроизводители блокираха път Е-80 край Харманли

Тютюнопроизводители блокираха път Е-80 край Харманли

Снимка:

Протестиращите представиха декларация, която ще бъде внесена до земеделския министър

Тютюнопроизводители блокираха път Е-80 край Харманли и запалиха бали с тютюн на паркинг до пътя в знак на протест срещу забавената изкупна кампания. Протестиращите представиха декларация, която ще бъде внесена до земеделския министър. В декларацията има два акцента - забавената изкупна кампания и ниските изкупни цени,  предаде Агенция "Фокус".

Тютюнопроизводителите искат нормални цени на тютюна и настояват изкупната кампания да започне. Тя е подписана от всички тютюнопроизводители, които присъстват на протеста, които са вече 600 души, заяви Асен Кичуков, зам.-председател на Национална асоциация на тютюнопроизводителите.

"На протеста има официални представители от министерство на земеделието – директор на Дирекция "Животновъдство" Евгения Митрова и началник отдел "Растениевъдство" Георги Ралчев. Протестиращите са от всички региони, но тъй като нашите протести не са политически, хората нямат възможност да дойдат. Има представители от Пазарджик, Гоце Делчев, Хасково, Кърджали", съобщи Кичуков.

Протестиращите се събраха в 10:00 ч. на паркинг край пътя и по обед го блокираха. Полицията ги призова да освободят пътното платно. Засега няма представители на фирмите, срещу които е протестът, информира bTV.

ДПС побърза да обяви, че подкрепя протеста на тютюнопроизводителите. Всичко, което те искат днес, го имаха до 2009 г., до идването на Бойко Борисов на власт, заяви в телевизионно интервю по-рано тази сутрин лидерът на ДПС Лютви Местан. "Борисов и Цветанов отмениха Закона за тютюна и оставиха тютюнопроизводителите на произвола на съдбата", каза Местан. Той призна, че са спазени и изисквания на Европа да бъдат наложени нови правила и механизмът за субсидиране да бъде заменен с национални доплащания за определен период.

"Имаме идеи за частично овладяване на регулацията, за да се осигури екзистенц-минимумът от интересите на тютюнопроизводителите", подчерта лидерът на ДПС. Местан съобщи, че днес в централата на ДПС партийното ръководство ще се срещне с производителите на тютюн, за да се уточнят техните искания.

На среща с производители и прекупвачи точно преди коледните празници земеделският министър Димитър Греков каза, че забавянията през тази година са заради липсата на благоприятни климатични условия.

Министърът съобщи, че е получил уверение от фирмите, че всички земеделски стопани получават парите си от 3 до 10 дни след предаване на продукцията. По време на срещата представители на фирмите, изкупуващи над 90% от тютюна в България, обещаха на министъра, че кампанията ще приключи в традиционните си срокове до края на месец февруари 2014 г.

Вижте видео...

Повече информация в емисията новини на AGRO.TV в 18.00 часа...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.