1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тютюнопроизводители излязоха на протест в Свиленград

Тютюнопроизводители излязоха на протест в Свиленград

Те се обявиха в защита на голяма компания, която изкупува залежала стока на производители

Тютюнопроизводители излязоха на протест в Свиленград. Те се обявиха в защита на голяма компания, която изкупува залежала стока на производители от всички сортови групи. Според протестиращите, атаката срещу компанията е на политическо ниво.

Докога у нас ще се заиграват с обикновените хора, които разчитат на тютюна, за да гледат децата си, за да не отидат да работят в чужбина или съседните Македония и Гърция, където плащат същата продукция 2,5 пъти повече. Ако не се спре с тази очерняща кампания срещу една фирма, може да пренесем недоволството си в София. Около това се обединиха тютюнопроизводителите от Хасковско, Пловдивско и Смолянско на централния площад в Свиленград. На родния пазар влязоха компании, които фалираха, остана само една - и нея ли да прогоним навън, попита Живко Желев.

Протестиращите искат да се спазват нормите на демокрацията, а не да се размахват партийни знамена заради наближаващите президентски избори, с цел нагнетяване на напрежение сред производителите. Ако големият български оператор пренесе дейността си в Близкия изток, с тези 25 000 тона тютюн, които произвеждаме, ще се приключи, заявяват от сектора. Асен Кичуков, председател на най-голямата браншова организация допълни, че това е поминък на 6 поколения.

В края на близо двучасовия протест се реши да бъдат защитавани интересите на всички звена по веригата -  както на фирмите и техните служители,така и на най-големия до най-малкия производител на тютюн.

Гледайте подробности в новини на телевизия Агро ТВ.

Автор: Велко Велев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.