1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тютюнопроизводители от Гоцеделчевския край блокираха пътя при село Господинци

Тютюнопроизводители от Гоцеделчевския край блокираха пътя при село Господинци

Земеделските стопани са недоволни от закъснялата кампания за изкупуване и ниските изкупни цени

Тютюнопроизводителите от Гоцеделчевско излязоха на протест в 14.00 часа днес, съобщи БНР. Те затвориха международния път за Гърция при село Господинци, като идеята им е блокадата да продължи до 16.00 часа. 

Протестиращите са дали ултиматум от два дни на фирмите изкупвачи да се явят на среща при министъра на земеделието с председателя на Сдружението на производителите на ориенталски тютюни Арбен Мименов. Срещата обаче не се е състояла. Изкупвачите са поискали още два-три дни отсрочка, която производителите отказват да дадат и за това започват ефективни стачни действия.

В Гоцеделчевско изкупната кампания на тютюна закъсня с няколко месеца и няма ясна причина кое налага забавянето й. Тютюнопроизводителите търпят загуби, тъй като с всеки изминал ден качеството на продукцията се разваля. Според тях целта на забавянето е цената на тютюна да падне минимално, но това не удовлетворява хората, за които тютюнът е основно препитание. 

В понеделник лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че до края на февруари трябва да са готови предложенията за промени в Закона за тютюна, които да защитят интересите на тютюнопроизводителите. Също в понеделник ДПС застана зад един от първите протести на тютюнопроизводителите, които тогава блокираха пътя за Турция край Харманли.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.