1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тютюнопроизводители от Неврокопския край: Ще търсим средна цена между 8 и 9 лева за килограм

Тютюнопроизводители от Неврокопския край: Ще търсим средна цена между 8 и 9 лева за килограм

Тази година дългата суша нанесе огромни загуби на реколтата

Тютюнопроизводителите в Неврокопския край се заканиха, че няма да продадат и едно тютюнево листо на цена под 8 лева за килограм, предаде Стандарт нюз.

Тази година дългата суша нанесе огромни загуби на тютюневата реколта. На почти всички места в региона загубите са между 30% и 50%. Толкова ниски добиви от „зелено злато” никога не е имало. Някъде прибират дори само по 50-60 килограма от декар при нормален добив от 150 килограма от декар. Качеството на продукцията обаче е отлично и няма да я даваме за жълти стотинки, заричат се земеделските производители.

„Ще търсим средна цена между 8 и 9 лева за килограм. Миналата година тя бе около 6 лева, това означава, че искаме увеличение с 30-40%. Изготвихме и специално становище, което ще дадем на фирмите, които изкупуват тютюна в Неврокопския край. Длъжни сме да защитим тютюнджиите”, каза за „Стандарт” председателят на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн /СПОТ/ Арбен Мименов, който е кмет на община Сатовча.

Хората са категорични, че няма да отстъпят в исканията си. „Ще сложим край на практиката само фирмите да определят и цената, и условията при вземането на реколтата ни. Повече няма да мълчим”, твърдят те. В официалното становище на СПОТ се настоява процентът на неплатимите количества да се намали двойно. Заради наличието на пясък и мухъл в тютюна фирмите намаляваха от 5% до 7% количеството. Т.е. предаваш 100 килограма, но ти плащат само 93 килограма. „Искаме този процент да падне наполовина. Приспадаха и повече грамаж от опаковките – чували и кашони, в които е „зеленото злато”. Ако те тежат по 300 грама, купувачите ги пишат по 500-600 грама. Това е недопустимо, на практика се ограбват хората. Затова ще изискваме ясни правила, за да не се ощетяват тютюнопроизводителите”, каза още Арбен Мименов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.