1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тютюнопроизводители от Пиринския край заплашват с гражданско неподчинение

Тютюнопроизводители от Пиринския край заплашват с гражданско неподчинение

Те са недоволни от премиите, които получават за килограм предаден тютюн

Тютюнопроизводители от Пиринския край са недоволни и отчаяни от премиите, които получават за килограм предаден тютюн. Те заплашват с гражданско неподчинение, предаде БНР.

Жена от гоцеделчевско село отишла в банката да получи парите си от националните доплащания за тютюна, който е предала - около 400 килограма. Оказало се, че има да получава 13 лева, а за поддържането на сметката банката й поискала 15 лева.

Недоволството на тютюнопроизводителите е масово. В началото на годината за национални доплащания в сектор "Тютюнопроизводство" бяха гласувани 11,3 милиона лева, които да омекотят удара от инфлацията. При разпределението на тези средства сега се оказва, че 10 милиона лева от тях са насочени към прибирането на едролистните тютюни, а производителите на дребнолистни, които са най-търсени на пазара у нас, ще получат едва 1,3 милиона лева.

Хиляди са семействата в Пиринско, които произвеждат между 500 и 1000 килограма тютюн. Един килограм получава национално доплащане от 3,8 стотинки. За тези количества те ще получат между 18 и 38 лева. Хората от симитлийското село Долно Осеново заплашват с гражданско неподчинение. В неделя от 11 часа на площада в Гоце Делчев тютюнопроизводители и животновъди ще се съберат на протест срещу държавната политика към агросектора. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.