Тютюнопроизводители от цяла България излизат на протест в Харманли

Снимка:

Причината е закъснението на изкупната кампания за ориенталските сортове тютюн

Тютюнопроизводители от цяла България излизат на протест в Харманли днес, 6 януари. Причината е закъснението на изкупната кампания за ориенталските сортове тютюн.

Недоволството започна още през ноември, когато тютюнопроизводителите очакваха да стартира изкупната кампания, но тютюнът все още стои непродаден. На парите разчитат около половин милион българи, изчисляват от бранша.

Освен че изкупуването на най-масовите сортове не е започнало напълно, цените тази година са по-ниски от миналата, посочва Нова телевизия. През 2013 г. за килограм тютюн производителите са получавали между 6 и 7 лева, а тази година предлаганите цени са между 5 и 5,50 лева за килограм, пише news.ibox.bg.

Десетки хиляди тютюнопроизводители в Южна България вече месеци живеят на кредит. Причината е, че за разлика от предишни години изкупуването на продукцията им се бави. Обикновено изкупуването на тютюна започва още в началото на декември. Тази година обаче заради топлото време фирмите не бързат. А тези, които купуват, предлагат цени с два лева по-ниски от миналата година.

Заради забавянето на кампанията стотици тютюнопризводители се събират на протест в Харманли. „Има вариант за палене на бали и кашони с тютюн. Това е в знак на протест, че не желаем тютюнът ни да бъде изкупуван на безценица. Вече имаме индикация да се възпрепятства придвижването на тютюнопроизводители към центъра на протеста, така че не е изключено по обходни маршрути да тръгнем и към София", заяви Цветан Филев - председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите. От бранша се заканват и да блокират международни шосета и магистрали.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.