1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тютюнопроизводителите няма да протестират пред МЗХ

Тютюнопроизводителите няма да протестират пред МЗХ

Снимка:

Браншът обаче иска 160 млн. лв. държавна помощ за 2014 г., вместо заложената 100 млн. лв.

От Националната асоциация на тютюнопроизводителите опровергаха съобщенията в пресата, че ще излязат на протест пред МЗХ. „Когато ние организираме протест, той винаги е бил мащабен, грандиозен, с участието на стотици, дори хиляди тютютнопроизводители и затова винаги протестите ни са водели до успех по отношение постигане на нашите искания. Днес имахме провокация от субекти, които искат да се възползват от създалата се ситуация в бранша. Аз апелирам към тях да не го правят, това ще им изиграе лоша шега. Ние приемаме подкрепа от всички за разрешаване на нашия казус, но не искаме да бъдем употребявани, какъвто е днешният пример с тази акция незнайно от кого организирана без участието на тютюнопроизводители“, заяви пред репортер на АГРО ТВ Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

Той коментира, че браншът ще отправи своите искания към МЗХ и към правителството по отношение изплащането на пълния размер на държавното подпомагане за 2014 г. – а именно 160 млн. лв., а не само заложените от правителството 100 млн. лв.

На въпрос откъде да дойдат тези пари, Филев отговори: „Най-малкото от средствата, които нашият бранш генерира по цялата верига – производство, търговия и преработка на тютюн. Ние внасяме в хазната ежегодно 2 млрд. лв. Затова е нормално да ни бъде отпуснат пълният размер на държавната помощ, защото тютюнопроизводството е рентабилен бранш, от който печели и държавата. Това е бранш, на който 90% от продукцията е предназначена за износ и който осигурява работни места на 200 хил. души. Затова и заслужава по-специално внимание“, коментира още Филев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.