1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тютюнопроизводителите от Благоевградско са доволни от разпределението на националните доплащания

Тютюнопроизводителите от Благоевградско са доволни от разпределението на националните доплащания

Повече от 60 % от производителите в региона в момента търпят санкции заради застъпени площи

 Тютюнопроизводителите от Благоевградско са доволни от разпределението на националните доплащания на тютюнопроизводителите за 2011 г., определени тази седмица по време на Консултативния съвет по тютюна към Министерство на земеделието и храните. Това каза тютюнопроизводителят Иван Сабахлъков цитиран от Агенция „Фокус”.

Той обясни, че общо 73 млн. лв. ще бъдат осигурени за национални доплащания, като средствата ще бъдат изплатени по сортови групи. Добрата новина за тютюнопроизводителите от Пиринско е, че за Ориенталския тютюн ще бъде разпределена по-голямата част от субсидията. За сортова група „Басми” за килограм ще се заплаща 2,04 лв., за „Кабакулак” - 1,50 лв., „Бърлей” - 1,15 лв. и за сорт „Виржиния” - 0,42 лв.

Сабахлъков бе категоричен, че освен тютюна, в момента за населението от Гоцеделчевско не съществуват никакви други източници на доходи, което на практика означава, че в момента не съществува никаква алтернатива на тютюна. „Благодарение на тютюна, хората съществуват и преживяват и остават да живеят в тези райони”, подчерта Сабахлъков и допълни, че именно заради това районите, в които се отглежда тютюн, не са изправени пред сериозните проблеми на демографски срив, които съществуват в по-голямата част от страната. Въпреки предварителните намерения на тютюнопроизводителите да поставят публично въпроса за налаганите глоби за застъпени площи, за момента проблемът остава нерешен.

По думите на Сабахлъков производителите ще бъдат „безкомпромисни”, тъй като не са в състояние да изплащат непрекъснато налагащите им се глоби. Повече от 60 % от производителите в региона в момента търпят санкции заради застъпени площи.

Близо 5 700 са регистрираните земеделски производители в Благоевградско, като за повече от 2400 от тях се налагат глоби. Нерешени към момента остават и въпросите, които по-рано оповестиха в декларация, изпратена до министъра на земеделието и храните и министъра на финансите за държавна помощ за зеленчукопроизводителите, за „достойно подпомагане” на животновъдството, както и за това пограничните райони да станат приоритет за държавата поради географското разположение и демографския срив.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.