1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тютюнопроизводителите протестират заради неосигуреното европейско субсидиране за отрасъла

Тютюнопроизводителите протестират заради неосигуреното европейско субсидиране за отрасъла

Снимка:

Това съобщи Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите

Тютюнопроизводители протестират на три гранични пропускателни пункта - „Дунав мост” – Русе, „Капитан Петко Войвода” – Свиленград и „Илинден” – Хаджидимово заради неосигуреното европейско субсидиране за този отрасъл в България и за следващия програмен период на Общата селскостопанска политика 2014-2020 г. Това съобщи Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, цитиран от Радио „Фокус”.

„Протестът ни е насочен към европейските институции - искаме да кажем, че не желаем да бъдем класифицирани като втора ръка европейски граждани. На национално ниво искаме да апелираме към нашите политици да защитават интересите ни. България е склонна да гарантира до 2020 година национални доплащания за тютюнопроизводителите, което да им даде сигурност”, каза Цветан Филев.

Той уточни, че ако страната ни не успее да договори средства от европейския бюджет, Националната асоциация на тютюнопроизводителите ще настоява чрез промяна на Закона за тютюна и тютюневите изделия, средствата да се гарантират от националния бюджет до 2020 година.

Филев заяви, че настоящият протест цели проблемите да получат широк отзвук, което да бъде в помощ на българските политици при водене на преговори с европейските институции.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.