1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тютюнопроизводителите решават утре дали ще излязат на протест

Тютюнопроизводителите решават утре дали ще излязат на протест

Това заяви председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев

Консултативният съвет на Националната асоциация на тютюнопроизводителите ще реши утре дали ще излезе на протест. Това заяви председателят на асоциацията Цветан Филев, цитиран от Агенция "Фокус". Вече са взети мерки за ниските цени и изкупната кампания, която по думите на Филев много е закъсняла.

Вторият въпрос, който тежко засегна тютюнопроизводителите, е данъчната политика, добави Филев. По новият закон от 1 януари 2010 г. всички земеделски производители вече не са освободени от данъци. „Получихме писмо с решение на Министерството на финансите, че няма предпоставки да бъдат освободени от данъци приходи за реколта 2009 година, която беше необлагаема и средствата за нея бяха получени не по наша вина в календарната 2010 година”, заяви Филев.

Третият голям проблем на тютюнопроизводителите са националните доплащания за тютюн и всъщност липсата на такива за реколта 2010 година, уточни Филев. По думите му, ако се направи адекватна стратегия за тютюнопроизводство за пет години напред, част от националните доплащания биха били платени.

Според Цветан Филев до края на месеца тютюневата кампания с изкупуването на суровината ще бъде приключила.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.