1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тютюнопроизводителите у нас ще настояват за субсидии от европейските фондове

Тютюнопроизводителите у нас ще настояват за субсидии от европейските фондове

Снимка:

Привържениците на пълните забрани за пушене коментират, че плащането на обществени средства в подкрепа на сектора е недопустимо

Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) ще настоява секторът на тютюнопроизводството да не бъде пропуснат в новата Обща селскостопанска политика, става ясно от съобщение на сайта на организацията.

„Още помним кошмара от пропуска българските тютюнопроизводители да сме единствени без директни европейски доплащания в целия ЕС по време на настоящата финансова рамка на програмата“, коментира председателят на асоциацията Цветан Филев и допълни, че има подкрепата на правителството за идеята секторът да получава субсидии от европейските фондове.

В момента тютюнопроизводителите получават субсидии, но от националния бюджет. Справка в сайта на ДФ „Земеделие“ показа, че помощите се изплащат въз основа на средногодишното количество изкупен качествен тютюн по сортови групи. През 2013 година бяха одобрени около 73 млн. лева за развитието на сектора.

От години в ЕС се водят преговори за спиране на субсидиите за производителите на тютюн като част от мерките срещу тютюнопушенето на Стария континент. Идеята беше дискутирана още при планове за реформа в селскостопанската политика през 2003 година. Тогава беше решено и плащането от европейски фондове да бъде прекратено до 2010 година.

Привържениците на пълните забрани за пушене коментират, че плащането на обществени средства в подкрепа на сектора е недопустимо. От друга страна обаче от Европейската комисия удължиха срока до края на 2013 година с мотива, че много хора в отдалечени и слабо развити региони се занимават с отглеждането на тютюн в Европа и техните права трябва да бъдат защитени, пише investor.bg.

По данни на НАТ-2010 тютюнопроизводителите у нас са повече от 200 хил. души. Страната ни е на първо място по производство на ориенталски тютюни в световен мащаб.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.