1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ТПТИ застрашава регионалните специалитети, според производители

ТПТИ застрашава регионалните специалитети, според производители

Политиците трябва да гарантират, че регионалните продукти в Европа ще останат защитени

Производителите на шварцвалдска шунка са силно притеснени от предстоящото подписване на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между Европейския съюз и Съединените Щати. Според тях, политиците трябва да гарантират, че регионалните специалитети в Европа и в бъдеще ще останат защитени. 

45 хиляди тона шварцвалдска шунка са продадени през 2014 година, 2 % повече в сравнение с 2013-та. Експортът е бил в размер на 10% от общото количество. Наименованието е защитено от 1997 година. Само шунка, произведена в региона на планината Шварцвалд в провинция Баден-Вюртемберг, може да се етикетира по този начин. Самите свине обаче, от които се взимат задните бутове, не е задължително да са отгледани там.

В момента само 10% от прасетата са от провинцията. 70% се купуват от други германски региони, а останалите 20 – от страни от Европейския съюз. Бутовете се обработват по специална технология с различни подправки и се опушват в продължение на няколко седмици, за да придобият характерния се вкус.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.