1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Традиционните земеделски методи - защита от капризите на климатичните промени

Традиционните земеделски методи - защита от капризите на климатичните промени

Това гласи заключението на доклад на Международния институт за развитие и защита на околната среда

Традиционните земеделски методи могат да помогнат много да бъде защитено производството на храна и да защитят самото селско стопанство от капризите на климатичните промени. Това гласи заключението на доклад на Международния институт за развитие и защита на околната среда (IIED), цитирано от "Ройтерс".

Сред традиционните техники, които визира доклада, са например използването на специфични растения в борбата с вредителите, подбор на култури, които могат да издържат на съответните климатични условия, както и засаждане на повече видове култури, за да може да има по-голям шанс да се осигури реколта.

За съжаление обаче все по-силно отчетлива е тенденцията в процеса на производство в селскостопанския сектор да се внедряват технологии, с чиято помощ буквално "се изстискват" най-мащабните количествени резултати, казват експертите. Това принуждава обществото да се задоволява с по-малко разнообразие в производството и консумацията и съответно да става зависимо от определени продукти в хранителните си навици.

Според IIED по време на поредната годишна среща на ООН през декември в Дърбан, където ще се дискутират климатичните промени, е нужно да се обърне сериозно внимание на традиционните земеделски методи за производство като средство за преминаване към "зелена" икономика.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.