1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Триумф на български деликатеси на Международната изложба „Фудтех“ в Пловдив

Триумф на български деликатеси на Международната изложба „Фудтех“ в Пловдив

Съчетаването на старинни методи и модерни стандарти е тенденция

Деликатеси от ново поколение показват български производители на  Международна изложба за храни и напитки, опаковки, машини и технологии „Фудтех 2016“, която ще се проведе от 24 до 28 февруари в Международен панаир Пловдив. Изкушаващата палитра включва   месни  и млечни специалитети, лютеница и зеленчукови консерви, сокове, халва, баклава и други традиционни продукти с автентичен вкус и подобрено качество.

Според експерти новите изделия, които ще бъдат демонстрирани на „Фудтех 2016“, предвещават пазарен триумф на родната хранителна индустрия. На миналогодишното издание на изложбата хиляди посетители опитаха  деликатесите  на наши производители и им дадоха високи оценки. Това  амбицира и други предприятия да представят сега своите колекции на „Фудтех“, която вече е  място за  ексклузивни вкусови преживявания.

Сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти”  ще покаже четирите български продукта, които имат защитено наименование в ЕС. Това са луканка „Панагюрска”, филе „Елена”, роле „Трапезица” и кайсерован врат „Тракия”. Черен пипер, кимион, чим, чесън  и добавеното към подправките  бяло вино придават  на нашите  специалитети изтънчен  вкус. Той доминира и в асортимента на фирма „Еко мес”, която предлага над 250  месни продукта.

Съчетаването на  старинни методи  и модерни стандарти е тенденция и в сладкарската промишленост, обясняват от фирма „Мемо”. За изложбата тя е подготвила няколко вида баклава. Рецептите са на  майстори от  турския град Газиянтепе, световноизвестен център на  сладките лакомства. Използват  се брашно от лимец и нерафинирана захар, за да се отговори на изискванията за здравословни продукти. Със същия акцент е и колекцията на „Дюсена“, включваща слънчогледов и сусамов тахан, кафява халва, нуга халва с фъстъчени ядки, слънчогледова и сусамова тахан халва.

Лютеница и зеленчукови консерви, конфитюр от рози и от ягоди са центърът в експозицията на „Атлантик-Ко”. „Милк груп“ ще покаже краве сирене, направено по една от най-старите български технологии, и модерен млечен деликатес.

Със своята разширена продуктова гама „Фудтех 2016” завзема  по-голяма територия в уникалния Град на виното, където отново съвместно ще се представят вина, напитки и храни. Нашите производители ще се конкурират с компании от Гърция и други държави, както и с участниците в изложбата „Вкусовете на Италия“.

Новост за „Фудтех“ е  експозицията на Индия, в която 16 фирми за първи път демонстрират екзотична кухня и  оборудване за производство на храни. Присъстват  износители на висок клас подправки, а една от компаниите търгува с тях още от времето на Марко Поло. Десетки видове ориз, сирена, гуарово масло и пшеничена трева за производство на лечебен сок са сред атрактивните индийски експонати.

Постоянни открити дегустации ще дадат възможност на посетителите да опитат новите хитове на хранително-вкусовата индустрия и да дадат своите оценки в конкурса „Изборът на потребителя”, който се организира съвместно с Университета по хранителни технологии.

„Фудтех 2016“ отново ще бъде част от  мегафорума за агробизнес, вино, храни и туризъм. По едно и също време с нея се организират  още шест международни изложби, сред които  най-големи са „Агра” и „Винария”. Очакват се над 30 000 посетители от страната и чужбина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.