1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Трудна година за селското стопанство на САЩ

Трудна година за селското стопанство на САЩ

Цените на някои селскостопански продукти ще продължат да намаляват

С 32% ще намалеят приходите от селското стопанство на САЩ през 2015 г. Това сочат последните прогнози на Американския департамент по земеделие. Възможно е увеличаване на лихвените проценти, което ще намали достъпа на земеделските производители до заеми.

Излишъкът в търговията с аграрни и хранителни стоки се очаква да намалее рязко. Той ще бъде около 27 милиарда щатски долара - най-ниското ниво от 2009 г. насам. Ще се свие износът на земеделски и хранителни стоки за Китай с около 1 милиард долара. 

Цените на някои селскостопански продукти ще продължат да намаляват заради голямото предлагане на американския пазар. Ще спаднат цените на царевицата от 8 долара за бушел през 2012 г. до 4 долара през 2015-та. Същото важи и за соята. 

Ще продължи и тенденцията на застаряване на селското население - средната възраст на един земеделски производител е 58 години. 

Въпреки неблагоприятните прогнози за 2015 г., доверието в потенциала на американското селско стопанство не спада. Правителството осигурява подкрепа за земеделски производители с бюджет от 956 милиарда долара за следващите 10 години. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.