1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Цената на кабернето и на мерлото в Бургаско е около 0.45 лв. за килограм

Цената на кабернето и на мерлото в Бургаско е около 0.45 лв. за килограм

Снимка:

Гроздопрозводителите получават цени като миналата година

Пада цената на кабернето и на мерлото в Бургаско. Изкупната цена на сортовете е около 0.45 лв. за килограм. Това съобщи Джендо Джендов, председател на Лозаро-винарската камара в Бургас, цитиран от Радио "Фокус". По думите му предишни години цената им е била 0.60 лв. Джендов уточни, че гроздопрозводителите от региона, които имат договори с един от големите заводи в Бургаско, получават цени като миналата година. На най-атрактивните сортове като шардоне, мускат, траминер, совиньон изкупната цена е 0.80 лв. за килограм, белите сортове са около 0.50 лв., ракацителът е към 0.40 лв., мискетът в момента е на 0.30 лв. „Цената му се срина, тъй като няма кой да го купува. Тези лозя са изключително натоварени, с много по-високи добиви и захарният градус се движи между 16-17, което въобще не е подходящо за вино. Единствено може да се ползва за ракия и затова цената му падна. Другите сортове си поддържат миналогодишните цени”, обясни Джендов.

Гроздоберната кампания в Бургаско е започнала от 26 август и се очаква да приключи до 21 октомври. „В бюджета е заложено да се изкупи 10 хиляди тона грозде и това е изпълнено. Допълнително са сключени договори за още 2 хил. тона грозде. Нашите контрагенти имат по-високи добиви отколкото миналата година - с около 20 до 40% повече. Гроздето е с много добро качество, с по-добър захарен градус до 1,5-2 градуса спрямо миналата година, което е подходящо за вино. Купува се отделно грозде за производство на ракия”, каза още председателят.

В момента на пазара има много свободно грозде. „Постоянно ни търсят да го приемаме, но финансовият ни ресурс е ограничен и докато не приключим с договорираното грозде, няма да изкупуваме друго. Идеята ми е на никого да не откажем да изкупим продукцията при условие, че плащането ще се извърши на по-късен етап", каза още Джендов.

Опасни за реколтата грозде са сланите, особено при кабернето. По думите на Джендов дъждовете през последната седмица не са оказали влияние върху гроздето. „Валежите не бяха толкова много в региона. Засега нямаме проблем. Опасно е, ако паднат слани, особено при кабернето. Но при гроздето, което идва след дъжда, няма проблеми”, каза още Джендов. Той добави, че около 4 млн. литра вино и около 3 млн. литра ракия ще се произведат в един от големите заводи в Бургаско. Това количество ще се получи от тазгодишната реколта на грозде, която е приблизително 12 хил. тона.

„Очакваме да приключи двумесечната кампания. Напрежението е доста голямо, тъй като на ден влизат от 300 до 350 тона грозде в завода. Рекордът за ден е до 400 тона. Петък, събота и неделя се приема продукцията на дребните гроздопроизводители. Особеност на кампанията е, че 70% от гроздето постъпва в заводите от собствените им лозя. Дребните производители трябва да се ориентират да сключат предварително договори с тези заводи. Те изчакват по-висока цена, а се получи точно обратното и в момента търсят къде да си продадат гроздето. Така ще бъде и за в бъдеще, защото плододаващите лозя на големите заводи се увеличава”, каза още Джендов.

67 са гроздопроизводителите, които са сключили договор с един от големите заводи в Бургаско. Миналата година са били 14.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.