1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Цената на пшеницата се понижи заради прогнозите за дъждовно време в Русия и Австралия

Цената на пшеницата се понижи заради прогнозите за дъждовно време в Русия и Австралия

Фючърсът за юли спадна с 0.99% до 6.73 долара за бушел в Чикаго

Цената на пшеницата се понижи заради прогнозите за дъждовно време в Русия и Австралия, което ще сложи край на продължителната суша и ще се отрази добре на реколтата, съобщава Bloomberg. Фючърсът за юли спадна с 0.99% до 6.73 долара за бушел в Чикаго, пише capital.bg.

Молитва за дъжд

Прогнозите на компанията AccuWeather Inc., занимаваща се с метеорологични проучвания, са за превалявания в южните части на Русия. Миналата седмица дойде краят на дългата суша и в Австралия. "Последните валежи в южна Русия и източна Австралия помогнаха за намаление на притесненията за реколтата на пшеница", коментира Лука Матюс, стоков стратег в Commonwealth Bank of Australia. По данни на земеделското министерство на САЩ Австралия е вторият по големина износител в света, а Русия е на четвърто място за 2012-2013 г. Украйна заедно с Русия са отговорни за 11% от световното производство на пшеница през 2011 и 2012 г.

Потенциал за ръст

Цените на пшеницата нараснаха с 3.4% през май заради опасения, че сухото време от САЩ до Австралия ще повлияе на глобалните доставки. Търсенето на пшеница за фураж може да надхвърли 180 млн. бушела според американското министерство на земеделието за годината, приключваща на 31 май. "С ограничените запаси в основните държави износителки съществува потенциал за по-нататъшно покачване на цените", коментират анализатори от Morgan Stanley.  По думите им възможността за прекъсване на доставките от Украйна и Аржентина може да се отрази върху цените през следващата година. Аржентина е най-големият износител на зърно в Южна Америка. Министерството на земеделието на САЩ може да понижи прогнозата си за глобалната реколта на пшеница с 1.2% през юни. Това е най-голямото понижение от 2003 г. според данни на Bloomberg.

Другите култури

Соята за юли се повиши с 1.5% до 14.02 долара за бушел. Това е най-високото ниво от 22 май, когато се търгуваше за 13.9875 долара. Цените се повишават с 16% тази година, след като сухото време повреди реколтата в Южна Америка. "Цените ще останат високи и като започне сезон 2012-2013", каза Виктор Тианпирия, анализатор в Australia & New Zealand Banking Group. Царевицата с доставка през юли се повиши с 0.9% до 5.84 долара за бушел. Цените се насочват към осеммесечно дъно този месец.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.