1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Цената на пшеницата се смъкна с 4,3 на сто в САЩ

Цената на пшеницата се смъкна с 4,3 на сто в САЩ

Тази нощ котировките се понижиха с 4,3 на сто до 6,94 долара за бушел на борсата в Чикаго

Цената на пшеницата се смъкна с 4,3 на сто в САЩ тази нощ, с което загубата за последните две сесии набъбна до 12 на сто. Причината за острия спад е желанието на спекулантите да приберат печалбите след поскъпването на суровината и да напуснат пазара, съобщи Ройтерс.

Тази нощ котировките се понижиха с 4,3 на сто до 6,94 долара за бушел на борсата в Чикаго. В петък пък суровината отстъпи със 7,6 на сто, след като стана ясно, че Русия прекратява износа на пшеница от четвъртък. Така общият спад е най-голямото двудневно отстъпление на пшеницата от март 2008 насам.

Причината за масовите разпродажби е фактът, че налагането на забрана за износ се третира като форсмажор в търговията с фючърси. Това означава, че всички контракти може да бъдат анулирани, като това зависи от решенията и правилниците на различните фючърсни борси.

Очакванията на анализаторите са тази седмица движенията на пазара на пшеница да бъдат доста значителни, тъй като освен забраната на Русия, на пазарните настроения ще се отрази и докладът на американското селскостопанско министерство за запасите и производството на зърно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.