1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Цената на пшеницата ще остане висока

Цената на пшеницата ще остане висока

Това заяви председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов

Вероятно по време на кампанията ще имаме задържане на цената на пшеницата. Тенденциите обаче са, че тя ще остане висока – каквато е в момента. Това заяви в предаването „Преди всички” на БНР Радослав Христов – председател на Асоциацията на зърнопроизводителите.

"Годината е нормална – не можем да кажем, че производството ще бъде много лошо или много добро. Средните добиви, които се очакват, са: за ечемика – около 350 кг, за пшеницата – около 330-340 кг", посочи Христов.

Прогнозата му е, че в България ще се произведат около 3,5-3,6 млн. т пшеница, което спрямо 2010 г. е по-малко. По думите му за вътрешното потребление за хляб е необходимо около 1-1,2 млн. т, т.е. ще имаме достатъчно пшеница за хляб.

"България много години наред е яла хляб от пшеница. Няма фуражна пшеница, няма хлебна пшеница – има пшеница с различни показатели. От всякакъв вид пшеница може да се направи хляб, просто единият хляб ще бъде малко по-добър от другия, което не означава, че хлябът не е за ядене, след като пшеницата е била с по-ниски показатели. Нека да спрем да спекулираме с тази тема," обясни още Радослав Христов.

Христов е категоричен, че не е вярна информацията, че 3% от производителите взимат 80% от субсидиите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.