1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Цената на земята бележи спад

Цената на земята бележи спад

На места поевтиняването е с 20 на сто

Пазарът на земеделски земи у нас ще "изсветлее" в най-скоро време. Това става възможно с последните промени в Закона за земите, с които се забранява офшорни компании да притежават ниви в страната ни. Това ще принуди офшорките да се освободят от притежаваната земеделска земя, ако не искат да я загубят.

В страната ни има доста такива собственици, които трябва във възможно най-кратки срокове да се ориентират към продажба на притежаваните от тях ниви. Това е начин не само да спазят българските закони, но и да си върнат част от направените инвестиции. Важен ефект от мярката е спукването на своеобразния финансов балон на пазара на земеделски земи през последните години, когато цените достигнаха баснословни нива. Забраната офшорни компании да притежават земи у нас е добро решение, за да бъде изсветлена собствеността върху земеделските земи. Трябва да е ясно чии капитали стоят зад собствеността върху нивите, пише "Монитор".

Все пак освен национално богатство земята е и територия, коментира Христо Цветанов, който е крупен земеделски производител от Северна България. Заради инвестиционния интерес и намалялото предлагане цената на земята у нас в момента надскача реалната си стойност, каза още експертът. С промените в родното законодателство ще се охлади ентусиазмът на псевдоинвеститорите, които досега използваха земеделска земя като средство за изпиране на финансови средства.

Междувременно цената на земята вече бележи спад, като на места поевтиняването е с 20 на сто. Наблюдателите на пазара очакват спадът да продължи. Реалната цена в момента е около 350 лв./дка. С 20 на сто по-малко са сделките със земеделски земи у нас през миналата година, като собствениците са сменили 1, 165 млн. декара, сочи доклад на аграрното ведомство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.