1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Цените на свинското месо в Китай стремглаво вървят надолу

Цените на свинското месо в Китай стремглаво вървят надолу

На фона на високите цени за фуражите това означава, че отглеждането на свине е на загуба

Заради все по-голямото поголовие цените на свинското месо в Китай са под огромен натиск. За износителите от Европейския съюз това е лоша новина, тъй като търсенето от страна на Народната република намалява.
 
Намалението на цените на китайския пазар си проличава най-добре на борсата за аграрни продукти в Далян, където септемврийските фючърси паднаха почти до най-ниското си ниво от началото на годината. С 19 960 юана за тон, равни на 2650 евро, за пръв път цената е под 20 000 юана, а курсът е с 30% по-нисък от първите сделки, осъществени на тази търговска платформа.
 
Според данните от 27 провинции, събрани от земеделското министерство в Пекин, средната кланична цена за килограм живо тегло е около 1,90 евро или с 60 на сто под сумите, плащани през януари. На фона на високите цени за фуражите това означава, че отглеждането на свине е на загуба. От това са засегнати най-вече онези производители, които през март са закупили прасенца за угояване по 11 евро на килограм. Междувременно цената на прасенцата падна до 5 евро и 20 за килограм.
 
На другия полюс са потребителите, за които месото става все по-евтино. През миналия месец килограм свинско струваше с 24 процента по-малко, отколкото през май 2020 година. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.