1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Цените на дървесината растат, има недостиг на пазара

Цените на дървесината растат, има недостиг на пазара

Причини за високите цени в Съединените щати са голямото търсене и продължаващият недостиг на предлагане

За последните три месеца цените на дървесината в Северна Америка се удвоиха, след като през май миналата година бяха достигнали рекордно ниво. До август последва драстичен спад, а сега се отчита нов ръст. Това ще се отрази и на световния пазар и ще оскъпи дървения материал и в Европа.
 
Причини за високите цени в Съединените щати са голямото търсене и продължаващият недостиг на предлагане, свързан с нарушените вериги за доставки. Търсенето е продиктувано от нов строителен бум в САЩ и Канада, както и от продажбите на еднофамилни къщи. А доставките са затруднени заради снеговалежите през последните седмици, които изостриха логистичните проблеми в западните региони. До средата на януари цените за строителен дървен материал се покачиха от 600 на 1400 долара за един кубически метър.
 
Ситуацията се изостря и от липсата на работна ръка в дъскорезниците, където много от служителите са заразени с Ковид-19 или са в карантина. Очакванията на анализаторите са, че дървесината ще продължава да поскъпва и през настоящата година. Допълнителен двигател за високите цени в Северна Америка са неблагоприятните условия в канадската провинция Британска Колумбия. През миналата година тази част от страната пострада сериозно от наводнения, разрушили магистрали и железопътни трасета. Това намали транспорта на дървен материал с около 30%. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.