1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Център за популяризиране на лозарството и винарството ще има в град Сухиндол

Център за популяризиране на лозарството и винарството ще има в град Сухиндол

Снимка:

Проектът е на Националната винарска асоциация

Център за популяризиране на лозарството и винарството ще има в град Сухиндол. Той ще бъде създаден в къща на стар винарски род, която сега е общинска собственост.

"С повече от двеста хиляди лева от Програмата за развитие на селските райони ще изградим този център за лозарство и винарство", каза кметът на Сухиндол Пламен Чернев, цитиран от БНР.

"Основната цел е популяризиране на новостите в българското винопроизводство, а и Сухиндол като лозарски център и винен център, за да може да се развие т.р. винен туризъм, защото в Сухиндол има традиции и поминък в тази област и се надяваме догодина до май месец, юни най-късно, да приключи проекта и това наистина да стане център много модерен, като започне от дегустационна зала, избено помещение, мултимедии, за да може да проследим пътя и историята на виното, на лозарството по тези земи, защото от хилядолетия при нас се е правило вино", каза Чернев.

Проектът е на Националната винарска асоциация, а община Сухиндол предоставя за новия център двуетажна къща с винарска изба.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.