1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Цветан Димитров: Няма отдръпване на държавата от определени сектори на земеделието

Цветан Димитров: Няма отдръпване на държавата от определени сектори на земеделието

Общият размер на подпомагането на площ /СЕПП/ ще достигне 923 млн. лева

Няма отдръпване на държавата от определени сектори на земеделието, а стремеж за справедливо подпомагане на всички земеделски отрасли. Това обясни пред БТА  Цветан Димитров.

Заместник-министърът на земеделието и храните каза, че субсидията на площ не подпомага само зърнопроизводителите, а всички земеделци, които стопанисват допустима за подпомагане земеделска земя. Увеличаването на средствата за подпомагането на площ, което предстои да се изплати в началото на 2013 г., ще осигури за земеделските стопани повишаване на размера на субсидията с 1 лев на декар. Общият размер на подпомагането на площ /СЕПП/ ще достигне 923 млн. лева, което е със 141 млн. лева повече в сравнение с предходната година, посочва заместник-министърът.

Според него, схемата за единно плащане на площ дава възможност за адекватно подпомагане на растениевъдството, но не е добре пригодена за животновъди, немалка част, от които не разполагат с обработваема земеделска земя. По тази причина се налага промяна на приоритетите на подпомагането с национални доплащания, отбелязва Цветан Димитров.

Най-осезателно е пострадала зимната маслодайна рапица от есенното засушаване през 2011 г. и впоследствие от ниските зимни температури, казва още заместник-министър Димитров. През настоящата година високите летни температури и недостигът на влага в почвата, също са се отразили зле на пролетните култури и най-вече на царевицата за зърно, посочва той. Според Димитров обаче, не е правилно да се твърди, че добивите в страната са намалели два пъти спрямо предходната година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.