1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Учени настояват "Нутрискор" да се въведе в целия ЕС

Учени настояват "Нутрискор" да се въведе в целия ЕС

Това е единственият етикет, отпечатван на предната страна на опаковките, който е доказал своята ефективност в интерес на потребителите

Повече от 270 учени, здравни експерти и потребителски организации от цяла Европа призоваха Европейската комисия да въведе системата Нутрискор в целия Съюз. Според авторите на призива това е единственият етикет, отпечатван на предната страна на опаковките, който е доказал своята ефективност в интерес на потребителите.
 
Европейската комисия не бива да се поддава на натиска на други интереси, а трябва да въведе Нутрискор възможно най-скоро, смятат инициаторите на апела. По адрес на противниците на системата, те изтъкват, че критиките им са неоснователни и не съдържат конструктивни елементи относно обозначаването на хранителните стойности. Вместо това целта им била да разводнят или изцяло да спрат Нутрискор. 
 
На доброволни начала системата вече действа в Белгия, Франция, Люксембург, Испания, Германия и Нидерландия. Подготвя се въвеждането й и в Швейцария. Най-отявлените противници са италианците, под чиято егида се организира и съпротивата в Аграрния съвет. Мненията в Италия не са единодушни, а сред подписалите призива към Брюксел са и няколко италиански учени, някои от тях работят като съветници на правителството. Това предизвика острата реакция на две големите фермерски организации, които упрекнаха учените, че действат срещу интересите на собствената си страна.
 
Според новия италиански министър на земеделието Стефано Патуанели системата Нутрискор няма научна стойност и поради тази причина е неприемлива. Затова Италия трябва да се изправи с обединени сили срещу тази заплаха за местното селско стопанство и традиции. Основната критика срещу системата е, че не зачита ползите от средиземноморската диета, при която зехтинът е основен елемент. В Нутрискор маслиновото масло получава най-лошата оценка. На подобно мнение са и в Испания, където правителството обяви, че ще извади зехтина от етикетирането, въпреки че страната възприе системата.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.