1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Учредиха Национално сдружение на малките семейни ферми и преработватели

Учредиха Национално сдружение на малките семейни ферми и преработватели

Снимка:

Обединението ще може да отстоява интересите на близо 85 000 дребни фермери

Общо четиридесет дребни фермери учредиха в четвъртък в Пловдив Национално сдружение на малките семейни ферми и преработватели. Това стана в конгресния център на Международния панаир по време на изложението "Агра 2014". Сред учредителите има животновъди, овощари, зеленчукопроизводители, пчелари, зърнопроизводител, производител на етерични масла и дори производител на калифорнийски червеи, пише "Капитал Дейли".

"Държавата не може или не иска да припознае малкия фермер като равнопоставен икономически субект, затова обединението помежду ни трябва да ни направи разпознаваем и силен партньор, който ще може да отстоява интересите на близо 85 000 дребни фермери." Това каза на пресконференция Магърдич Хулиян - един от четиримата инициатори на сдружението. Експерти уточниха, че според европейската аграрна статистика дребен фермер е този, който разполага с до 10 хектара обработваема земя и между 2000 до 8000 производствени единици, което означава приблизително 40 декара праскови или 10 крави.

Как ще функционира


Начинът на финансиране на Национално сдружение на малките семейни ферми и преработватели ще бъде чрез членски внос и чрез участие в национални и европейски програми по земеделието. Предварителните връзки със сродни организации на европейски фермери показват, че те също ще окажат помощ с обучение, организационен опит и практически съвети. Новото сдружение ще бъде регистрирано до дни в Софийския градски съд като юридическо лице с нестопанска цел и ще има управителен съвет, изграден на секторен принцип (с представители от различни аграрни сектори), както и регионален съвет за всяка административна област в България.

Какви са целите

"Ние ще бъдем браншова структура, която има за цел да позиционира на светло дребния производител на селскостопанска продукция, да отстоява общите търговски, производствени и нормативни интереси на членовете", каза адвокат Ивана Мурджева, която също е инициатор на сдружението. Веднага след регистрацията на сдружението негови представители ще посетят Министерството на земеделието и храните и ще поискат участие в работните групи, които изготвят нормативните уредби. Целта ни е да направи ефективни малки стъпки към ново законодателство, а не към ремонт на досегашното, поясни юристката. Едновременно с това новите регионални структури на Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели ще започне срещи с администрацията на големите градове в страната с предложение за организиране на пазари на преките агропроизводители в определени дни от седмицата. "Това е добра европейска практика", каза фермерът Росен Михайлов, който е също един от учредителите. Хората у нас все повече искат да видят пряко на тези търговски средища кой е произвел храната им, а понякога - и как става това, заключи той.

Учредителното събрание избра за свой председател Магърдич Хулиян, а в управителния съвет на новоучреденото сдружение влязоха петима фермери - Росен Михайлов, Лозан Миладинов, Стефан Сариев, Андрей Чалъков, Рангел Матански.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.