1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Учредяват организация на производителите на пипер

Учредяват организация на производителите на пипер

Крайморските общини Шабла и Каварна имат дългогодишна традиция в отглеждането на зеленчуци

Първата Организация на производителите на пипер от Северна и Североизточна България предстои да бъде учредена в Каварна. Над 40 са регистрираните производители в региона, всеки от които обработват над 20 декара със зеленчуци.

Новата организация ще се учреди в петък, 13 ноември, в сградата на община Каварна по инициатива на Асоциация Български пипер. На него са поканени да присъстват както членовете на Асоциацията, така и регистрирани земеделски производители.

Крайморските общини Шабла и Каварна имат дългогодишна традиция в отглеждането на зеленчуци. Постепенно в годините на прехода площите с пипер и домати бяха заменени със зърнено-житни култури, а напоителните съоръжения – разрушени. Преди 6-7 години зеленчукопроизводството в този крайморски регион е обхващало 6000 дка. Днес пипер се отглежда върху площ от 500 до 800 дка.

Не са тайна фактите, че години назад страната ни е доставяла плодове и зеленчуци на половин Европа. Данните от 2013 и 2014 г. показват тревожна статистика – 90 % от плодовете и зеленчуците у нас са внос от Турция, Гърция, Румъния, дори от Израел или Египет.

Според секретаря на Асоциация Български пипер Георги Василев бъдещата структура трябва да бъде организация на производители от европейски тип. Целта на подобно сдружение е не само повишаване на доходите на производителите, но и развиване на разнообразието, хранителната стойност, вкусовите качества и поддържане на старите сортове пипер. Членовете на организацията ще имат по-лесен достъп до евросубсидиите и ще бъдат фактор на пазара на зеленчуци.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.