1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Украинска фирма заобикаля разпоредбите за внос в ЕС

Украинска фирма заобикаля разпоредбите за внос в ЕС

Скандалът е разкрит след разследване на австрийски вестник

Голям украински агроконцерн е уличен в нарушения на разпоредбите за внос на пилешко месо в Европейския съюз. Скандалът е разкрит след разследване на австрийски вестник.

По данни на Европейската комисия въпросната украинска компания е шестата най-голяма в сектора на пилешкото месо в цяла Европа и изнася част от продукцията си в Съюза. Вносът на пилешко филе от Украйна обаче е ограничен с определена квота. Разследването на австрийските журналисти показва, че за да заобиколи квотата, фирмата доставя пилешки гърди с кост на свои филиали в Словакия и Холандия. Там костите и кожата се отделят и остава висококачествено филе, вече декларирано с произход от държава в Европейския съюз. Разследването е започнало, след като митниците на Словакия и Холандия са установили драстично увеличение на вноса на пилешко месо от Украйна, етикетирано като по-долнокачествено.

Украинската компания е четвъртият най-голям собственик на селскостопанска земя в страната. Преминавайки през Европейския съюз, нейното месо освен това се изнася безмитно към трети страни. Фирмата е получила огромен кредит от Европейската инвестиционна банка и от Европейската банка за възстановяване и развитие, с който е финансирала изграждането на филиалите в Словакия и Холандия. Собственик на компанията е украински милиардер, бивш съветник на президента Петро Порошенко.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.